Ombyggnad
Start
Semesterbilder
Rocky
Gästbok
Ombyggnad
Hus till salu

Under tiden mars - maj 2005 byggde vi nytt kök. Här ser ni några före och efter bilder.

Vi har utgått efter ett lättarbetat, praktiskt och lättstädat kök. Inte sneglat så mycket på vad som är inne och trendigt. Av den anledningen har vi bl.a släta vita dörrar. Lättorkade samt att vitt står sig i längden. (hade ett svart/vitt kök i mitten av 70-talet) Vill man förändra färg i köket så är det billigare och lättare att måla om väggarna än att byta ut alla skåpdörrar (lådfronter) Skulle aldrig kunna tänka mig t.ex mintgröna luckor även om jag tycker det är snyggt. För jag vet att efter några år har man tröttnat på dom och vad gör man då? Så under drygt 30 år och några kök så har vitt varit den färg jag alltid valt på luckorna.

Diskmaskinen skulle upp i arbetsvänlig höjd pga. min sambo har dålig rygg och tycker det är smärtsamt att böja sig ner för att plocka i/ur en golvdiskmaskin. Det är också en av anledningarna till att det bara är lådor - lätt att dra ut och se vad som finns i dom. Man behöver inte stå på knä för att gräva fram det som är längst inne i ett skåp.  Ugnen skulle också vara i bekväm höjd.

Skåp kan man aldrig få för mycket av och nu fanns det plats att stoppa in många. Här fick jag äntligen plats för sopsorteringen - något jag saknat. (Har faktiskt några hyllplan tomma ännu!)

Planerade länge över vad som skulle finnas i skåpen och var jag behövde sakerna. Dvs ugnsfasta formar, kakformar och plåtar i närheten av ugnen,  skålar vid beredningsbänken, tallrikar, bestick och glas nära diskmaskinen, grytor vid spisen etc. Eftersom skåpen är placerade upp mot tak så fanns det plats för en öppen hylla där det som används dagligen - kaffemuggar, glas - hamnade. Ja allt var redan planerat så när köket var klart och skåpen skulle fyllas så visste jag precis var var sak skulle vara. T.o.m TV och stereo var planerat in, med högtalarsladdarna dragna i rör under takplattorna så man skulle slippa lösa sladdar som syntes.

Köksmaskiner, brödrost och vattenkokare bekvämt placerade i jalusiskåpen, Inne i de skåpen finns det strömuttag så det är redan inkopplat, bara att dra ut och använda.

Det som inte rymdes i de stora utdragslådorna fick sin plats i hörnskåpen med karuseller. Där finns det bra med plats för wokpanna, våffeljärn, skärmaskin och övriga saker som man inte använder så ofta.

Det har nu gått fyra månader sen köket var klart och ännu har vi inte kommit på något vi skulle ha gjort annorlunda. Vi är jättenöjda med vårt kök. Det är byggt och planerat för oss som bor här och våra behov - inte något "modekök"!

Kostnad

Och kostnaden för det hela? Ja, dyrt blev det, men värt varenda krona. Köksinredningen köpte vi från IKEA

För er som undrar över vad köksinredning från IKEA kostar så har ni här vad det kostade för oss i maj 2005:

Kostnad för köksskåp inkl diskho, blandare och bänkskivor: 38 800:-

För detta fick vi: 2 jalusiskåp, 1 högskåp för ugn/mikro, 7 väggskåp, 6 bänkskåp, 2 hörnbänkskåp,  1 överskåp kyl/frys, diskho, blandare och bänkskivor (inte från IKEA). Allt inkl luckor (Applåd), gångjärn, hyllplan, karuseller etc.

Planritning före Planritning efter

Före

 
 
 

Efter

 
 
 
Inga underskåp utan endast stora utdragbara lådor. Ger bra överblick. T.o.m torrvarorna förvaras i lådor och ett väggskåp vid arbetsbänken under fönstret.
 
Hit Counter
 
Mixer och matberedare inkopplade och klara
The-hörnan - allt samlat på ett ställe.
 
 
Sopsortering
Bästa köpet - iduktionshäll!
 
 
Eftersom vi inte ville köpa ny mikro satte vi en dörr framför.
Extrahylla för det som används oftast.
 
 
En rejäl knivlåda!
Ordning och reda i bestickslådan
 
 
Ryggbesparande med upphöjd diskmaskin. Observera TV och högtalare - kablarna dragna inne i taket.
Det som inte rymdes i lådorna åkte in i hörnskåpen som sväljer en hel del.
   
 
Grytorna bekvämt placerade under hällen.